Adam in Caerdyd Part Two

Assalamualaikum semua!!

Kesinambungan cerita kami sekeluarga di Cardiff, Wales. Kalau sebelum ni Adam cerita kami jejalan di Queen Street, hari ni Adam nak cerita plak kami pergi berjalan ke Cardiff Bay. Cardiff Bay ni terletak lebih kurang 3 kilometer selatan dari bandar Cardiff. Disebabkan jauh dan kami pun malas nak buat badan kami berbau wangi seperti abang bangla cleaner ofis daddy di awal hari, maka kami membuat keputusan untuk naik bas je ke sana. 



Silalah tatap gambar kami menuju ke bus stop dan juga gambar gedik kami sekeluarga atas bas. Bas-bas di Cardiff ni best, mesra alam kat family dan juga orang kurang upaya (OKU). Sebabnya? Ruang aisle dia lebar dan juga ada ruang khas disediakan untuk baby stroller dan juga wheelchair. Bila masa nak board bas pun, dia boleh senget sket untuk bagi ngam-ngam ketinggian pintu masuk bas dengan ketinggian curb bus stop tu. So tak payah la nak angkut stroller naik bas, tolak je sampai tempat duduk. Sangat mudah!! Kat Malaysia ada ke bas macam tu sekarang? Entah lah, Adam tak pernah pun naik bas. Mummy dan Daddy tak pernah bawak pun naik kat Malaysia.



Sampai je kat Cardiff Bay, memang suasana heboh. Rupanya ada Karnival Sure Heboh gak berlangsung hari tu, cuma namanya takde la Sure Heboh tapi Cardiff Festival. Banyak gerai-gerai makanan dan juga street performance yang berlangsung hari tu, especially di depan Wales Millenium Centre dan juga di perkarangan open air Roald Dahl Plas. Bau makanan yang semerbak tu memang menggiurkan air liur Daddy tapi sayang! Bukannya kompom status halal kat situ. Yang ada pun cuma satu je gerai yang jual kebab. Yang lain semua jual makanan omputeh yang tah hapa-hapa. Nak beli kebab pun beratur panjang, alamatnya Adam ambil gambar je abang jaga gerai kebab tu. Kacak jugak! Ada ke sesiapa nak hantar application jadi awek dia? Kompom kenyang makan kebab hari-hari, hihihi!

Nota kaki: Roald Dahl Plas tu adalah sempena menghormati novelis jati Wales, Roald Dahl yang menulis cerita seperti Charlie and the Chocolate Factory dan Fantastic Mr Fox.




Adam suka jalan-jalan kat Cardiff Bay ni. Banyak bangunan cantik-cantik ada di samping juga dapat jamu mata melihat bot-bot yang ada di tepi jeti. Kena pulak, dengan adanya festival berlangsung pada hari tu, seluruh kawasan Roald Dahl Plas tu dah jadi macam cerita fairytale je rasanya. Ada funfair dan ada jugak street performance macam Chef Mario and his dancing Potatoes kat gambar atas. Memang sangat cute okey tengok ubi-ubi tu menari-nari berserta alunan muzik yang girang. Hihi! Senyum Adam tengok gelagat diorang tu.


Dah penat kami ronda-ronda, kami sekeluarga pun nak balik. Posing dulu depan Wales Millenium Centre. Tah hapa dia tulis kat atas tu, Adam tak tau baca. Then again, bila masa Adam pandai baca? Adam kan kecik lagi, hihi!

Okey jumpa di entri seterusnya...

Daaa~

5 comments:

  1. untung anak lu,kecik2 dh mkn angin..gua mampu bwk anak2 gua pi tesco kampor je..haha

    ReplyDelete
  2. @ochu semua... jgn khawatir.. sesungguhnya tesco kampar itu sungguh style jugak utk melepak haha!

    @wanie, kebab? ala mesia pun byk auntie.. lalala

    ReplyDelete
  3. ohoiiii.. dah besar adam ko..

    ReplyDelete
  4. bilela lb skluarge nk g sn mkn angin nih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Cerita Adam, Daddy dan Mummy © 2012 | Designed by Cheap Hair Accessories

Thanks to: Sovast Extensions Wholesale, Sovast Accessories Wholesale and Sovast Hair